Om Marika

 

Marika är en modern dansare/koreograf från norra Dalarna i Sverige. Hon är nu bosatt i Funäsdalen/Härjedalen men dansar, koreograferar och undervisar på olika ställen runt om i världen. Hon är utbildad på skolan New Education For Contemporary Dance i Härnösand och Balettakademien i Stockholm och har ett diplom från DOCH i dans för barn och unga – didaktik 1.

Förutom dansen brinner Marika för att sprida kunskap om sitt samiska ursprung och alla hennes dansstycken grundas på eller innehåller tankar och idéer som kommer från den samiska kulturen.

min dröm är att sprida kunskap om och förståelse för den samiska kulturen genom dans

Marika har jobbat som danslärare på KFUM i Borlänge och har sedan många år tillbaka hållit i egna dansworkshops för barn och unga i glesbygdsområden och under samiska evenemang. (Läs mer under ”workshops”)

Marika är aktiv med många egna projekt och skapar arbetsmöjligheter för flera olika samiska konstutövare. Förutom sina egna produktioner jobbar hon även som dansare i danskompaniet ”Invisible people contemporary dance company” startat av Liv Aira

Marika deltar även aktivt i panelsamtal gällande det proffesonella dansfältet och föreläser om såväl dans, samisk kultur och hur de båda möts. 

Utöver dansen tar Marika även på sig uppdrag som jojkare och jojkar på olika event såväl som tillställningar. 

 


Marika Renhuvud – CV