Saaraahka – kvinnokraft

Under två veckor i Maj 2023 samlades 8 urfolkskvinnor från Sverige, Norge och Canada för att dela tankar och erfarenheter och skapa något tillsammans.

Bakgrunden till projektet kan ni läsa om här.

Under de två veckor vi var tillsammans hade vi inte bara diskussioner där vi delade våra erfarenheter utan deltagarna höll också i workshops där vi alla fick ta del av varandras konstarter. Leanna Tooma hade workshop i strupsång och trum-dans där vi fick ta del av hennes kulturs traditioner. Camilla Karlsen höll i en workshop i Body awareness där alla fick chans att utforska sina kroppar och vad vi är kapabla till. En dag hade Emma Elliane Oskal Valkeapää jojk-workshop och Marika själv höll i en workshop i modern dans. Madeleine Renhuvud fick deltagarna att utforska sin poetiska sida i en skrivarverkstad och höll även i en workshop i bildterapi och en i slöjd där vi fick chans att prova på olika konstarter.

Efter att ha haft flera workshops, diskussioner och föreläsningar avslutade vi veckorna med att under tre dagar fota och filma det vi lärt oss av varandra.

Projektet var en stor succé och att få samlas i ett så tryggt sammanhang och dela erfarenheter och tankar/känslor var otroligt givande. Vi har många idéer på hur vi ska fortsätta detta projekt och vi är så glada att ha fått träffa kvinnor med liknande bakgrund och intresse.

De material vi filmade under projektets sista dagar har blivit en screendance film som kommer ha premiär under Raasten Rastah den 29 september 2023. Läs mer om filmen här.

Läs mer om projektets första vecka här.

Läs mer om projektets andra vecka här.

Projektet är finansierat av Nordisk kulturkontakt, statens kulturråd och Sametinget